تحولات منطقه

تولیت آستان قدس رضوی در شب یلدا به بازدید و گفت‌وگو با مددجویان و مددکاران آسایشگاه فیاض بخش مشهد پرداخت و در کنار این فرشتگان شاکر خدا بلندترین شب سال را گذراند.

شب یلدایی متفاوت در کنار فرشتگان شاکر خدا در فیاض‌بخش
زمان مطالعه: ۱۰ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، هیچ گاه هیچ میهمانی بدون دعوت قبلی رخ نمی‌دهد، به ویژه وقتی آن میهمانی در بلندترین شب سال و به قول ما مشهدی‌ها در شب چله رقم بخورد. من هم امشب دعوت شدم به خاص‌ترین دورهمی یلدایی شهر، گوشه‌ای از شهر امام مهربانی‌ها که ۵۰۰ عزیز با ناتوانی‌های جسمی یا ذهنی و یا هر دو را میزبانی می‌کند. آسایشگاه معلولان فیاض بخش مشهد، خانه امن فرشتگان مهربانی است که با وجود همه ناتوانی‌ها تواناترین هستند، چرا شکر و حمد الهی از زبانشان نمی‌افتد.

این مهربانان به همراه کارکنان صبور و دلسوزشان امشب در بلندترین شب سال قرار است میزبان حجت الاسلام احمد مروی، تولیت آستان قدس رضوی و جمعی از مسئولان آستان قدس باشند. ساعت به ۱۷ و ۳۰ دقیقه نرسیده است که به آسایشگاه می‌رسم، بعد از انجام هماهنگی‌ها وارد بخش دانش‌آموزان و دانشجویان که مقصد نهایی بازدید امشب است می‌روم، میز و صندلی‌ها به صورت رسمی دور تا دور چیده شده است و وسط سالن بر روی میز بزرگی میوه‌ها و کیک یلدایی چیده شده‌ است، مسئولان آستان قدس که زودتر از تولیت آمده‌اند، فضا را خیلی رسمی می‌بینند و در تلاش برای ایجاد فضایی صمیمی در دیدار تولیت آستان قدس رضوی با مددجویان هستند تا این دورهمی یلدایی باعث صمیمیت و دلگرمی بیشتر میان میهمانان و میزبان‌های مهربان آسایشگاه شود. بعد از گپ و گفتی با خانم نیره خضرایی منش، کارشناس مسئول توانبخشی آسایشگاه فیاض بخش به دنبال نقطه آغازین این بازدید یلدایی می‌گردم تا در آنجا منتظر آغاز این دید و بازدید باشم. بخش توانبخشی نقطه آغازین بازدید امشب است، جایی که سمت چپ آن غرفه محصولات صنایع‌دستی سنگ و چرم و زعفران و عسل سید جعفر تقی‌زاده از بچه‌های آسایشگاه است، او که متولد ۶۴ است از سال ۸۳ در آسایشگاه زندگی می‌کند و با وجود معلولیتی که از چهار سالگی به دلیل تزریق اشتباه برایش رخ داده و باعث عدم رشد پاهایش شده، دست از تلاش برنداشته و دارای مدرک کارشناسی ارشد فقه و مبانی حقوق است، همچنین در کنار غرفه‌داری، کارشناس فروش بیمه نیز هست. بعد از آشنایی با سیدجعفر، صدای یوسف که در حال تمرین خواندن مداحی است توجهم را جلب می‌کند. سمت راست این بخش سالن کارگاهی است که در آن دخترانی با معلولیت‌های حرکتی در حال کار هستند، در این بین دو نفر از خبرنگاران نیز در حال مصاحبه با هادی غلامی، مدیر امور مجاورین بنیاد کرامت آستان قدس رضوی هستند، گل صحبت‌های آقای غلامی در مورد این بازدید اهدای وجه نقد، هدایای متبرک و غذای حضرتی است که امشب به ۵۰۰ مددجو و ۳۵۰ مددکار آسایشگاه فیاض بخش داده می‌شود و به جز غذای امشب، ژتن غذای حضرتی به صورتی خانوادگی نیز به مددجویان و مددکاران اهدا می‌شود، علاوه بر این‌ها به ۴۷ دانش‌آموز و دانشجوی آسایشگاه نیز لباس ورزشی هدیه داده می‌شود.

به لحظه آغاز بازدید حجت الاسلام مروی نزدیک می‌شویم و همه بچه‌های آسایشگاه که خودشان را برای این لحظه آماده کرده‌اند، گوش به زنگ هستند تا حرف‌هایی که آماده کرده‌اند را به تولیت آستان قدس رضوی بگویند. با ورود آقای مروی، سیدجعفر تقی‌پور به نمایندگی از همه خوشامد می‌گوید و تشکر می‌کند که شادی و همدلی شب یلدا را با مددجویان فیاض‌بخش تقسیم کرده‌اند. بعد از اهدای سنگ متبرک به سیدجعفر و دیگر بچه‌ها، مدیر آسایشگاه غرفه محصولات او را به حجت الاسلام مروی معرفی می‌کند و از توانمندی‌های تحصیلی و کاری سیدجعفر می‌گوید، تقی‌پور نیز فرصت را مغتنم می‌شمارد و از مشکلات کار و مسکن معلولان و از جمله خودش می‌گوید. بعد از گپ و گفت کوتاهی که بین تولیت آستان قدس و سیدجعفر درباره کم و کیف غرفه و قیمت اجناس انجام می‌شود، آقای مروی با همراهی مدیران آسایشگاه به سمت کارگاه معرق و کنده‌کاری چوب می‌روند، دو نفر از مددجویان مرد محور اصلی این کارگاه هستند که ساخت تابلو معرق مسی آیات قرآن و کنده‌کاری آثار استاد فرشچیان بر روی چوب از آثار مهم هنری است که در این گوشه آسایشگاه فیاض‌بخش انجام می‌دهند، مددجویان این بخش تابلو ضامن آهو را به تولیت آستان قدس رضوی اهدا کردند. کارگاه چرم‌دوزی مقصد بعدی است که مددجویان با ظرافتی تمام در حال ساخت انواع کیف و جاسوئیچی و کفش در آن هستند، یکی از مسئولان آسایشگاه با تاکید بر کیفیت بالای محصولات چرمی این کارگاه به آقای مروی پیشنهاد می‌دهند که با خرید این محصولات از آن‌ها به عنوان هدایای تبلیغاتی در آستان قدس رضوی استفاده کنند که مورد استقبال حجت‌الاسلام مروی قرار می‌گیرد و به همراهان خود می‌گوید که این موضوع را پیگیری کنند.

در ادامه وارد کارگاه خیاطی آسایشگاه می‌شویم که در آن مددجویان با توجه به توانایی‌هایشان هر کدام گوشه‌ای از کار را انجام می‌دهند، مسئولان آسایشگاه درباره فعالیت این کارگاه توضیحاتی به تولیت آستان قدس ارائه می‌دهند و حجت الاسلام مروی با هر کدام از این مددجویان صمیمانه سلام و احوالپرسی می‌کند و جویای احوالشان می‌شود. نقطه پررنگ این دید و بازدید شکر خدا است که از زبان این مددجویان مهربان آسایشگاه فیاض‌بخش قطع نمی‌شود، و این شاکر بودن برای ما که خود را توانا می‌دانیم، درس بزرگی است که باید آن را بیاموزیم. در مسیر رفتن به سمت دندانپزشکی آسایشگاه فیاض‌بخش هستیم که مسئولان آسایشگاه توضیحاتی درباره کم و کیف فعالیت این درمانگاه به حجت الاسلام مروی ارائه می‌دهند، از جمله حضور ۱۳۰ دندانپزشک و متخصص بیهوشی از سراسر کشور با برنامه و زمان‌بندی مشخص جهت ارائه خدمات رایگان به معلولان در این آسایشگاه است و اینکه تنها هزینه کمتر از یک سوم مواد مصرفی از معلولان گرفته می‌شود. در ادامه نیز به انجام همه خدمات دندانپزشکی به جز ارتودنسی در این درمانگاه اشاره می‌شود. بعد از بازدید از درمانگاه دندانپزشکی مدیر آسایشگاه فیاض‌بخش توضیحاتی درباره ساختمان نیم ساخته مرکز توانبخشی آسایشگاه به حجت الاسلام مروی ارائه کرد.

تولیت آستان قدس رضوی در ادامه مسیر این بازدید در واکنش به صحبت یکی از مسئولان آسایشگاه که می‌گفت اکنون که آقای مروی آمده‌اند اگر یکی از بچه‌ها حاج آقا را نبینند دلشان می‌گیرد، گفت: ما تا سحر همین جا هستیم و شب یلدای ما همین جاست، عجله نکنید. بخش هنری و فرهنگی آسایشگاه قسمت بعدی بازدید یلدایی تولیت آستان قدس رضوی است، در بدو ورود به این بخش گروه سرود، سرودی امام رضایی را اجرا می‌کنند و مورد تشویق حجت‌الاسلام مروی قرار می‌گیرند. در ادامه یکی از مسئولان آسایشگاه فیاض‌بخش می‌گوید که این کتابخانه ۱۱ هزار جلد کتاب دارد که تنها کمتر از یک پنجم این کتاب‌ها استفاده می‌شود و بقیه را به رسم ادب و امانت نگه داشته‌ایم. در ادامه دیگر درخواست‌های این بخش بیان می‌شود و تولیت آستان قدس رضوی به همراهان خود دستور پیگیری این موارد را می‌دهد. در گوشه دیگر کتابخانه فاطمه اسماعیل‌پور که با وجود داشتن ضعف عضلانی شدید ظرف سه سال آموزش نقاشی با دهان را دیده است، در حال نقاشی است که حجت الاسلام مروی بعد از احوالپرسی مختصری با این هنرمند، از آثار این نقاش مددجو پرس‌وجو می‌کند و هدایای نقدی و متبرک را به او تقدیم می‌کند.

تولیت آستان قدس در ادامه نیز با اهدای هدایا از برخی مددجوها علت معلولیتشان را می‌پرسد و هنگامی که با بانویی که بر اثر حادثه دچار معلولیت شده از فرزندانش می‌پرسد، او می‌گوید: یکی از آنها کلاس دهم است و با زن‌بابا زندگی می‌کند و دیگری هم برای ادامه تحصیل به خارج از کشور رفته است، بعد از این گفت‌وگو حجت اسلام مروی از خدا برایش طلب شفا می‌کند. بخش فیزیوتراپی مکان بعدی بازدید یلدایی امشب است، تولیت آستان قدس در این بخش با مددجویان احوالپرسی می‌کند و آرزوی شفا و عافیت می‌کند که یکی از مددجویان در پاسخ می گوید راضی هستیم به رضای خدا، و این روحیه شکر و رضاست که در سراسر آسایشگاه فیاض‌بخش دیده می‌شود. حجت الاسلام مروی در ادامه از بخش‌های مهدکودک، کار درمانی، شیرخوارگاه، ایزوله و خوابگاه مردان بازدید کرد و در جریان کار این واحدها قرار می‌گیرد. در این بازدید همچنین غلامرضا نامی، کمک مربی تیم ملی بسکتبال با ویلچر  با تولیت آستان قدس رضوی گفت‌وگویی کوتاه انجام می‌دهد و مسئولان آسایشگاه فیاض‌بخش درباره موفقیت‌های ورزشی مددجویان این آسایشگاه در عرصه‌ ورزش ملی توضیحاتی ارائه می‌کنند. به ایستگاه پایانی این بازدید یلدایی رسیده‌ایم و حالا جمع ۴۷ نفره دختران و پسران دانش‌آموز و دانشجو آسایشگاه گردهم آمده‌اند تا در صمیمانه‌ترین شکل ممکن با حجت الاسلام مروی به گفت‌وگو بنشینند. در این سلام و احوالپرسی با دانش‌آموزان تولیت آستان قدس با همه پسرها دست می‌دهند و صمیمانه خوش و بش می‌کنند، از پسربچه‌ای اسمش را می‌پرسند که او خود را رونالدو معرفی می‌کند، بعد حجت الاسلام مروی گفت: پس رونالدو تو هستی که همه دنبالش هستند. بعد از این دیدار و گفت‌وگوهای صمیمانه با دانش‌آموزان حجت الاسلام مروی در این جمع صمیمی نشست و تارخ دیانتیان از مددجویان آسایشگاه که بازیگر و مجری است به برخی مشکلات این قشر می‌پردازد و بزرگترین مشکل معلولان را بعد از تحصیل اشتغال می‌داند. او که در دانشگاه ثامن قبول شده بود به دلیل عدم مناسب‌سازی لازم برای معلولان انصراف داده و می‌گوید که با کمک مسئولان آسایشگاه از ترم بهمن در دانشگاه خصوصی مشغول به تدریس می‌شود. دیانتیان همچنین تاکید می‌کند: ورزش، اشتغال و زندگی ما معلولان نیازمند حمایت مسئولان است. دنیا برای محاسبه پاداش مددکاران و پرستاران کوچک است

در ادامه تولیت آستان قدس رضوی در سخنانی اظهار می‌کند: خدا را شاکرم که در این شب به یاد ماندنی در جمع شما هستم و در واقع آن را برای خود یک توفیق می دانم که به مناسبتی و بنا به شرایطی خداوند این توفیق را فراهم می‌کند که یک احوالپرسی از نزدیک از شما مددجویان و خسته نباشید و خدا قوت به مسئولان و مددکاران بگویم. حجت الاسلام احمد مروی می‌افزاید: برای عزیزانی که این بنای نیکو و خیر را تاسیس کردند، طلب مغفرت می‌کنم، ان‌شاءالله همه آن‌ها بر سر سفره رحمت رافت امام رضا علیه السلام همیشه مهمان باشند. وی خاطرنشان می‌کند: به مددکاران در هر سطحی که هستند، خدا قوت و خسته نباشید می‌گویم، این زحماتتان در این دنیا قابل انداره‌گیری نیست چرا که برای محاسبه پاداش زحمات شما این دنیا کوچک است. تولیت آستان قدس رضوی می‌گوید: شما به کسانی رسیدگی می‌کنید که از حداقل امکانات مادی، رفاهی و عاطفی بی‌بهره هستند، شما یک خنده بر لب‌های این عزیزان بنشانید خدا را خشنود کرده‌اید. مروی متذکر می‌شود: در روایات و در سیره معصومان و بزرگان بعد از انجام واجبات و اوامر الهی هیچ عملی را بزرگتر از نفع رساندن به مردم نداریم. وی ادامه می‌دهد: از پیامبر(ص) سوال می‌کنند که بهترین مردم چه کسانی هستند، می‌فرمایند آن کسانی که نفعشان به مردم بیشتر می‌رسد، این بدان معناست که معیار خوب و عزیز بودن نزد خداوند تعداد نمازها و زیارت‌های مستحبی نیست، بلکه معیار نفع بیشتر به مردم رساندن است. تولیت آستان قدس رضوی متذکر می‌شود: مردم نیز متفاوت هستند، کسانی هستند که از امکاناتی بهره‌مندند اما گره‌هایی در زندگی‌شان دارند، کمک برای آن‌ها ثوابی دارد اما شما مددکاران عزیز به کسانی خدمت می‌کنید که از حداقل امکانات مادی، معنوی و احساسی بی‌بهره هستند، نمی‌دانید که شاد کردن دل این‌ها حتی برای لحظه‌ای چقدر پاداش دارد، چرا که کار سختی است. وی می‌گوید: برخی از سالن‌ها را نتوانستم بازدید کنم، نه برای اینکه خسته شده باشم یا کار دارم، خیر، ظرفیت عاطفی من بیشتر از این اجازه نداد اما شما مددکاران عزیز کاری که من یک ساعت ظرفیتش را ندارم، ۲۴ ساعته انجام می‌دهید پاداشش هم به همان میزان بالاست.

تولیت آستان قدس رضوی با بیان اینکه براساس آیات و روایات هیچ کاری بهتر از خدمت به بندگان خدا نیست، عنوان می‌کند: ائمه یکی از کارهایشان خیر رساندن به مردم به صورت شخصی بود. مروی می‌افزاید: همه معصومین با وجود غلامانی که داشتند اما شخصا انبان غذا را به دوش می‌گذاشتند و بین فقرا تقسیم می‌کردند، چرا که می‌دانستند احسن عمل چیست و همان را انجام می‌دهند. وی اضافه می‌کند: ائمه ما به دنبال عمل احسن بودند و این کار شما مصداق عمل احسن است چرا که به بهترین بندگان خدا که شایسته کمک هستند کمک می‌کنید. در انتهای این دیدار یوسف که از ابتدای ورودم در حال تمرین مداحی بود، مداحی در حضور حجت الاسلام مروی برای حضرت رقیه می‌خواند و مددجویان آسایشگاه فیاض‌بخش کاپ قهرمانی بوچیا در مسابقات لیگ برتر شهدای بهزیستی و کاپ قهرمانی لیگ ملی فارس بسکتبال با ویلچر مردان را برای اهدا به موزه آستان قدس به تولیت آستان قدس رضوی تقدیم می‌کنند. انتهای این شب یلدای متفاوت شاید حاوی پیام‌ها و درس‌های مهمی از جمله شکور و راضی بودن به رضای خدا بود که مددجویان آسایشگاه فیاض‌بخش به زیبایی آن را به نمایش گذاشته‌اند.

خبرنگار: فریده خسروی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha